Cum iti dai seama ca un pepene este copt atunci cand il cumperi! Uite la ce trebuie sa fii atent:

Alegerea unui pepene poate fi o operatiune complicata.

De cate ori nu ti s-a intamplat sa ajungi acasa si sa constati ca pepenele pe care l-ai cumparat nu este copt sau suficient de dulce?

Putini stiu, insa exista o serie de semne cu ajutorul carora mergi la sigur in cumpararea unui pepene.

Verifica mai intai forma pepenelui: trebuie sa fie simetrica si armonioasa. Ulterior analizeaza greutatea: un pepene care nu este copt suficient este mai greu decat ar trebui.

Cauta ca pepenele pe care il cumperi sa aiba o pata galbena pe coaja; aceasta pata indica faptul ca pepenele a ajuns la maturitate.

De asemenea, apasa coaja pepenelui, aceasta trebuie sa fie tare peste tot. Mai poti verifica pepenele si prin ciocanirea cojii; daca suna a gol, este copt si bun de mancat.

În grădină

Pe partea opusă locului unde pepenele se prinde de vrej creşte un cârcel. Dacă acel cârcel este uscat, penele este copt.

Partea inferioară (cea care stă pe pământ) a unui pepene verde copt este alb-crem la sourile cu sâmburi şi galben-auriu la soiurile fără sâmburi.

În locul de prindere al codiţei de fruct se formează un cerc ce seamănă cu o linie de sudură. La pepenii copţi această linie este măcar parţial de culoare brună. Dacă este complet verde, în mod sigur pepenele este încă crud.

În piaţă

Pepenii verzi cruzi au o culoare verde vibrantă, adesea cu o tentă „prăfoasă” datorită pruinei. Pepenii copţi au o culoare mai plictisitoare, cu o tentă mată, cerată.

Cel mai bun mijloc de a verificata în piaţă un pepene verde este prin „testul de sunet”. Un pepene verde copt, ciocănit cu dosul degetelor (cum ciocănim la uşă), va emite un sunet grav, cu ecou, elastic, sună a gol.

Un pepene crud sună a plin, sec. Exersaţi cu toţi pepenii, înainte de a-i tăia. În scurt timp veţi prinde „şmecheria”.

Metoda „testului de sunet” se aplică şi la pepenii din grădină.

Loading...