Cum recunoști căderea de calciu și ce ai de făcut!

Căderea de calciu are loc în momentul în care concentrația ionilor liberi de calciu din sânge scade sub limita normala, de 4,0 mg/dl

Este caracterizată de apariția unor crampe și spasme musculare, cârcei, încleștarea gurii sau ochiul care se zbate.

Amețeala este pusă în mod greșit pe seama căderii de calciu…

Cauzele scăderii nivelului de calciu ar putea fi: scăderea nivelului de magneziu și creșterea nivelului de fosfor din sânge, insuficiența renală cronică, pancreatita, deficitul de vitamina D, citostaticele si medicamentele anticonvulsive, lipsa din dieta zilnică a unor  alimente care să conțină cantitățile necesare de calciu asimilabil.

Cum  recunoaştem  căderea de calciu?

În cazul unei căderi de calciu, puteţi resimți pe moment: spasme musculare, tremor, pierderi de memorie, senzație de sufocare sau chiar leșin, întunecarea vederii, furnicături în membre, irascibilitate, insomnia, halucinații.

Pe termen lung, simptomele sunt: asprirea pielii, căderea părului, fragilitatea unghiilor, lipsa poftei de mâncare  sau candidoze frecvente.

Cum se tratează?

După cum ştim, calciul este cel mai alcalin mineral din corp, iar o dietă preponderent acidă, obligă organismul să îl “fure” pentru a supravieţui.

În primul rând, trebuie să aveţi o alimentație sănătoasă, bazată pe fructe și legume crude, care să cuprindă și alimente bogate în calciu și vitamina D: fasole albă, broccoli, lapte de soia, spanac, somon, migdale sau produse lactate fermentate.

Eliminaţi carnea,  nu faceţi exces de pâine sau dulciuri, cafea, alcool și lapte.

Tratamentul trebuie să vizeze cauza căderii de calciu, precum şi îmbunătăţirea gradului de asimilare

Abuzul de diuretice și anticoncepționale luate perioade îndelungate, sedentarismul, anemia, diabetul și dereglările netratate ale tiroidei duc toate  la apariția „căderilor de calciu”.

Este important să nu vă panicați în momentul în care începeți să vă simțiți rău.

Pe moment, luați o tabletă efervescentă de calciu, apoi încercați să vă odihniți și să vă hidratați corespunzător.

Loading...